Tekstschrijver notitieboek

Vijf lessen uit mijn eerste maanden als freelance tekstschrijver

In januari meldde ik me bij het Finanzamt (de Duitse Belastingdienst) aan als freelance tekstschrijver. We zijn nu vier maanden verder – tijd om terug te blikken! Hoe heb ik mijn eerste maanden als freelance tekstschrijver ervaren?

Ik heb de afgelopen maanden in ieder geval heel veel over mezelf geleerd. Over hoe ik keuzes maak, de beren die ik op de weg zie (maar die er natuurlijk helemaal niet zijn) en de denkpatronen die mij soms nog in de weg zitten. Maar ik heb ook voor drie klanten gewerkt en ruim € 8000 omzet gedraaid – en dat allemaal terwijl ik de eerste maanden van het jaar nog middenin een verhuizing zat.

1. Verhuizen naar het buitenland midden in een pandemie kost veel energie

Té veel energie om daarnaast een vliegende start te maken als freelance tekstschrijver. De laatste maanden van 2020 en de eerste maanden van 2021 waren hectisch. We verhuisden eigenlijk twee keer: eerst naar een tijdelijk appartement, en twee maanden later naar het huis waar we nu wonen. Ondertussen moesten we al onze meubels online kopen, ons twee keer inschrijven bij verschillende gemeenten en een auto uitkiezen. Je begrijpt: ik had daarnaast weinig ruimte in mijn hoofd om me te focussen op mijn bedrijf. 

Ik was ook veel tijd kwijt aan uitzoekwerk. Moet ik een gewerbe beginnen of ben ik freiberufler (in Duitsland hebben mensen die een vrij beroep uitoefenen minder administratieve lasten)? Waar vind ik een goede en niet al te dure boekhouder? Ik had verwacht de eerste maanden van het jaar meer tijd in mijn bedrijf te kunnen steken, maar ik heb onderschat hoeveel energie een verhuizing kost. Sinds begin maart hebben we ons eigen plekje, en ik merk dat ik nu pas echt begin te settelen. Daardoor heb ik weer meer ruimte in mijn hoofd voor werk en andere leuke projecten.

2. De overgang van een fulltime baan in loondienst naar freelance schrijven is niet altijd makkelijk

In Nederland werkte ik als contentmanager bij een communicatiebureau. Met een stuk of tien verschillende opdrachtgevers was ik constant ballen aan het hooghouden. Er was altijd wel iemand die iets van me verwachtte. Ik hoefde me niet te vervelen, maar ik merkte ook dat het soms te veel werd. Mijn weekenden stonden vooral in het teken van bijkomen van de werkweek. Als freelance tekstschrijver kan ik zelf mijn dagen indelen, en ik kan er bewust voor kiezen om minder te werken. Toch vind ik dat soms nog lastig. In mijn hoofd ‘moet’ ik nog steeds hele dagen werken, en ik voel me schuldig als ik dat niet doe. De komende maanden wil ik me richten op het bewuster indelen van mijn dagen en weken. En ik wil bewuster genieten van de momenten dat ik even niet productief ben, zonder me schuldig te voelen.

Schrijfwaren op een bureau

3. Je hebt een lange adem nodig om jezelf te bewijzen als freelance tekstschrijver

Voordat je genoeg betalende klanten hebt om je weken te vullen, moet je veel tijd investeren in onbetaald werk. Je hoeft niet gratis te gaan schrijven voor opdrachtgevers, maar het is wel fijn om een portfolio op te bouwen met een eigen blog. Daarnaast ben je tijd kwijt aan zichtbaar zijn op social media en het benaderen van potentiële klanten. Zeker als je zoals ik begint met een klein netwerk. Ik heb op talloze oproepen voor freelance tekstschrijvers gereageerd, maar negen van de tien keer hoor je nooit iets terug. Er zijn zoveel freelance tekstschrijvers. Dat maakt het moeilijk om je te onderscheiden en boven de rest uit te steken. Ik las laatst in een blogpost dat het minimaal een jaar duurt voordat je genoeg klanten hebt om rond te komen als freelance tekstschrijver. Ik probeer dus niet te hard te zijn voor mezelf. Zolang ik plezier heb in wat ik doe – en dat ook uitstraal – komt het uiteindelijk wel goed. Ik ben benieuwd waar ik over een jaar sta.

4. Het internet zit vol mensen die je vertellen hoe jij zou moeten ondernemen om succesvol te worden

Maar uiteindelijk ben jij degene die bepaalt hoe je jouw bedrijf inricht, hoeveel je werkt, hoeveel je wilt verdienen… En wat voor een ander werkt, past misschien helemaal niet bij jou! Ik heb de afgelopen maanden gemerkt dat social media meer invloed op me heeft dan ik zou willen. Terwijl ik meer rust in mijn leven wil, doet social media me geloven dat ik pas echt gelukkig kan zijn als ik altijd productief ben en met alles wat ik doe geld verdien. Maar ik sta zelf aan het roer en moet vooral doen wat voor mij goed voelt. Het maakt niks uit of dat voor een ander niet goed genoeg is, want ik ben niet die persoon. Ik heb bij advertenties van dit soort coaches aangeklikt dat ze niet relevant zijn, waardoor ik er gelukkig al een stuk minder te zien krijg. Dat geeft rust!

Schrijfboekje en koffie

5. Ik bevind me in een luxe positie

Mijn vriend heeft een goed betaalde baan in loondienst, waardoor we niet afhankelijk zijn van mijn inkomen. Daardoor kan ik rustig de tijd nemen om mijn nieuwe leven in te richten en te ontdekken wat ik leuk vind. Maar ik wil ook graag genoeg verdienen om op eigen benen te kunnen staan, mocht er iets gebeuren. Gelukkig kon ik als freelancer aangehaakt blijven bij een aantal projecten van het communicatiebureau waar ik in Nederland voor werkte. Daardoor heb ik ondanks de chaos van de afgelopen maanden een mooi bedrag kunnen verdienen. Lang niet alle freelance tekstschrijvers hebben gelijk een langdurige samenwerking, dus ik ben heel blij dat mijn werkgever hiervoor openstond. Hierdoor hoef ik in ieder geval niet helemaal vanaf nul te beginnen.

Al met al kijk ik met een positief gevoel terug op de afgelopen maanden. Ik had van tevoren overschat wat ik in de eerste maanden van dit jaar zou kunnen doen. Maar ik stel wel vaker onrealistische doelen – dat is de perfectionist in mij. Uiteindelijk heb ik vooral heel veel over mezelf geleerd. Lessen die ik nu in de praktijk kan brengen, zodat ik stappen vooruit kan zetten. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar dat is ook juist het leuke van freelance werken: je weet nooit hoe dingen gaan lopen.

Share your thoughts