twee mensen met verhuisdozen

De voor- en nadelen van vaak verhuizen

Heb je naast een tekstschrijver ook een verhuisexpert nodig? Met mijn jarenlange ervaring help ik je graag met inpakken 😉

Grapje natuurlijk, maar de afgelopen jaren heb ik aardig kunnen oefenen. In tien jaar tijd heb ik in vijf verschillende landen en negen verschillende huizen gewoond. ‘Wat gaaf, dat zou ik zelf nóóit durven!’ hoor ik vaak als ik vertel dat ik meerdere keren naar het buitenland ben verhuisd. 

Ik denk er zelf eigenlijk nooit zo bij na. Toen ik klaar was met de middelbare school wilde ik graag in Engeland studeren. Bij het feit dat ik dan ook uit huis moest stond ik verder niet stil. Acht jaar later – ik was ondertussen alweer vier jaar terug in Nederland – had ik behoefte aan iets nieuws. Waarom zou ik dan niet naar Duitsland verhuizen? Dat ik als kind al op een paar verschillende plekken had gewoond – waaronder in Duitsland – maakte het natuurlijk wel wat makkelijker.

En voorlopig zie ik mezelf ook niet langer dan vijf, misschien tien jaar op één plek wonen. Daarvoor ben ik te gewend aan het vaak veranderen van omgeving. Maar vaak verhuizen is natuurlijk niet alleen maar leuk. De grootste voordelen van vaak verhuizen zijn tegelijkertijd juist ook de nadelen.  

Bindingangst?

Ik weet niet of ik een plek na een paar jaar zat ben omdat ik het gewend ben om veel te verhuizen, of dat ik veel verhuis omdat ik af en toe behoefte heb aan een nieuwe omgeving. Het verhuizen is me eigenlijk met de paplepel ingegoten. Ik was net een jaar oud toen mijn ouders besloten Nijmegen voor de Randstad te verruilen. 

Ik voel me snel thuis in een nieuwe stad. Maar ik bind mezelf liever niet aan één plek. Ik krijg het al benauwd van het idee om een huis te kopen. Laat staan om zelf een huis te bouwen – het gesprek van de dag op het werk van mijn vriend (in Duitsland is dit vrij normaal). Wat als ik een paar jaar later ergens anders heen wil? En het dan niet lukt om het huis te verkopen? 

Misschien ben ik ook wel een beetje onrustig van binnen. Is het juist goed voor me om eindelijk eens wat langer op één plek te blijven en die plek en de mensen écht te leren kennen. Want dat is toch wel een nadeel van vaak verhuizen: het is een stuk moeilijker om onderdeel te worden van de gemeenschap. Op de vraag ‘waar kom je vandaan?’ heb ik – behalve ‘uit Nederland’ – geen antwoord.

Vakantiegevoel

Het heerlijke aan een nieuwe plek is het vakantiegevoel van de eerste weken, maanden. De eerste keer dwalen door een nieuwe stad. Het geluksgevoel als je een fijn koffietentje ontdekt. Boodschappen doen in een andere supermarkt, je verbazen over alle onbekende producten. Door de lockdown houdt dat gevoel voor mij dit keer nog langer aan. Ik woon alweer vijf maanden in Duitsland, maar moet alle restaurantjes nog ontdekken. Hopelijk gaan ze binnenkort weer open, dan ga ik snel een terrasje pakken en doen alsof ik op vakantie ben!

Maar waar het op vakantie blijft bij de vraag wat de lekkerste lokale wijn is, moet je als je gaat verhuizen veel meer uitzoeken. Wat dacht je van een nieuwe tandarts, verzekeringen en een bankrekening? En de taal die de cassière spreekt blijkt toch een stuk minder leuk als je de grammatica moet leren. Dat vakantiegevoel maakt dus snel ruimte voor stress: wat moet ik allemaal nog regelen?!

Vriendschappen

Nog zo’n voordeel wat tegelijk een nadeel is: als je regelmatig verhuist heb je vrienden op allerlei plekken, maar vaak geen vaste vriendengroep bij je in de buurt. Spontaan een kopje thee drinken bij je beste vriendin zit er dan niet in. 

Mijn klasgenoten uit Hamburg zijn uitgevlogen over de hele wereld. En ook mijn studiegenoten uit Londen wonen al lang niet meer allemaal in Engeland. Toen ik een paar jaar geleden in Toronto was kreeg ik een berichtje van een oud-klasgenoot uit Hamburg. Ze was ook in Toronto, en het leek haar leuk om af te spreken. We hadden elkaar al bijna vijftien jaar niet gezien, maar zo voelde het helemaal niet. Vorig jaar spraken we nog een keer af. Dit keer in Bonn – toevallig wonen zowel haar als mijn ouders in deze Duitse stad. 

Dat soort ontmoetingen zijn leuk, maar kunnen diepgaande vriendschappen niet vervangen. En juist die vriendschappen zijn moeilijk op te bouwen als je steeds voor korte tijd ergens woont. Als kind heb je daar minder last van, maar als volwassene is het sowieso al moeilijker om nieuwe vriendschappen te sluiten. De meeste overeenkomsten heb je met mensen die zelf ook vaak verhuizen – waardoor je eigenlijk nooit lang bij elkaar in de buurt woont. Mensen die wél al jaren in dezelfde stad wonen hebben in die tijd een vriendengroep kunnen opbouwen. Daar kom je als buitenstaander moeilijk tussen. Zeker omdat anderen het vaak moeilijk vinden om jouw levensstijl te begrijpen.

Anders

Natuurlijk zijn er wel meer mensen die vaak verhuizen, maar je wordt toch vaak als ‘anders’ gezien. Dat kan een nadeel zijn. Ik heb in Nederland op een internationale afdeling op een reguliere middelbare school gezeten. De kinderen van de Nederlandse afdeling vonden het heel grappig om ons te pesten – terwijl veel van mijn klasgenoten ook ‘gewoon’ Nederlands waren! Maar je hebt natuurlijk ook een tof verhaal te vertellen. Ik zie mijn ervaringen zelf als een groot voordeel: ik spreek meerdere talen en heb geleerd om mezelf aan te passen. 

Toch vergeet ik soms dat het leven van mijn vriend en mij verre van ‘normaal’ is. In Delft keek niemand op van ons verhaal – in een internationale studentenstad is het niet zo gek als je op verschillende plekken hebt gewoond. Het verschil met de kleine stad in Duitsland waar we nu wonen is groot. Er zijn hier wel een paar internationale bedrijven, maar daar werken toch voornamelijk Duitsers. ‘Komen jullie hier uit de buurt?’ vroegen onze nieuwe buren. De verbazing was groot toen we vertelden dat we uit Nederland komen. 

Zou ik het anders willen? Soms vraag ik me wel af hoe mijn leven was gelopen als ik als kind nooit was verhuisd. Hoe het is om je hele leven in dezelfde omgeving door te brengen. Maar ik zou mijn leven niet willen ruilen, ook al is het niet altijd makkelijk. Dat is het leven toch nooit? Ik ben blij met de vrijheid die ik nu ervaar. De hele toekomst ligt nog open. Misschien woon ik over vijf jaar nog in Duitsland, misschien ook niet. Dat zie ik dan wel weer. Voor nu geniet ik van de omgeving waar we nu wonen: de rust, de natuur en het samenzijn met mijn vriend.

Share your thoughts